Veiligheid voor kinderen: Noodzakelijk en onmisbaar

Kinderen, met name kinderen van vier jaar of jonger, zijn ontzettend kwetsbaar als het gaat om ongelukken. In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 140,000 kinderen die EHBO nodig hebben. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om kleine verwondingen, maar feit blijft: EHBO is voor niemand zo belangrijk als voor het kind.

Het zal je maar gebeuren

Voor kinderen is het leven nog een grote ontdekkingsreis. Alles is nieuw, spannend en alles moet uitgeprobeerd worden. Bomen zijn er om in te klimmen en klimrekken zijn er om vanaf te springen. Het hoort allemaal bij kind zijn, maar dat neemt niet weg dat kinderen relatief gezien een groter risico lopen om gewond te raken. En een kind dat gewond is, dat wil je natuurlijk zo snel en zo goed mogelijk helpen.

Laat kinderen kinderen zijn

Aan de andere kant is opgroeien natuurlijk letterlijk een proces van vallen en opstaan. Het vallen hoort er dus gewoon bij. Kinderen moeten vooral kinderen kunnen zijn. Kennis van EHBO voor kinderen zal ervoor zorgen dat, wanneer een kind een ongeluk krijgt, de schade zoveel mogelijk beperkt zal worden.

EHBO toegespitst op kinderen

EHBO aan kinderen is niet hetzelfde als EHBO aan volwassenen. Een kinderlichaam vereist nou eenmaal andere technieken en methodes. Vandaar dat het aan te raden is om, behalve een cursus EHBO voor volwassenen, ook altijd kennis te nemen van EHBO gericht op kinderen.

Van een pleister plakken tot een leven redden

Net als bij volwassenen kunnen verwondingen met kinderen uiteenlopen van een zere vinger tot iets wat levensbedreigend is. Bij een EHBO cursus voor kinderen leer je met diverse situaties om te gaan en wordt je in staat gesteld altijd en overal garant te staan voor de veiligheid van kinderen. Dat kinderen af en toe vallen zullen we nooit kunnen voorkomen, maar met de juiste kennis van EHBO laten we ze zo snel mogelijk weer opstaan.