Een paar tips voor het starten van een bedrijf op latere leeftijd

In dit artikel geven wij een aantal handige tips voor mensen die nog op latere leeftijd voor zichzelf willen beginnen. Hierbij zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: je maandlasten, de aanlooptijd voordat je winst gaat maken, de financiële risico’s van het opstarten van een eigen bedrijf en de betalingstermijnen van andere bedrijven. In dit artikel lichten we al deze zaken kort toe.

Wat kost het runnen van je huishouden?

Eén van de eerste dingen die je moet doen voordat je besluit te stoppen met je  huidige baan is uitzoeken hoeveel geld je per maand nodig hebt om rond te komen. Dit lijkt erg vanzelfsprekend, maar het is verrassend hoeveel mensen hier geen concreet beeld bij hebben.

Als je weet wat je nodig hebt om je maandlasten te dekken, kun je een goede startbaan voor je bedrijf creëren.

Creëer een redelijke startbaan voor je bedrijf

Een piloot heeft maar een bepaalde lengte startbaan om zijn vliegtuig de lucht in te krijgen. Met het opstarten van een bedrijf geldt dit ook zo. Je kan niet eeuwig blijven rondspartelen zonder geld te verdienen. Daarom is het cruciaal om van te voren goed in te kunnen schatten hoe lang het gaat duren voor je bedrijf winst gaat maken. Wanneer je de lengte van je ‘startbaan’ vermenigvuldigt met de kosten van je levensonderhoud kun je ook een inschatting maken van de investering je nodig hebt om je bedrijf van de grond te krijgen.

Overweeg een franchise te starten

Een nieuw bedrijf beginnen op latere leeftijd kan erg risicovol zijn.  Als je geld hebt opgespaard voor je pensioen wil je dat liever niet investeren in je bedrijf. Immers, er is altijd de kans dat je hiermee al je geld kwijtraakt. Een veiligere optie is daarom om een franchise te starten in plaats van een compleet nieuw idee uit te werken. Franchise ondernemingen hebben hun waarde bewezen en zijn in het begin een veiligere optie. Natuurlijk dien je ook met een franchise voorzichtig te zijn en zal je ook hierbij alle opties goed moeten overwegen.

Gebruik een factoring dienst

De gemiddelde termijn voordat een factuur wordt voldaan is 42 dagen (in Nederland). Veel bedrijven hanteren betalingstermijnen tot soms wel 60 dagen. Dit kan leiden tot lastige situaties als je met directe kosten zit waar kapitaal voor nodig is. In dat geval kan het verstandig zijn om een samenwerking aan te gaan met een factoring dienst. Een factoring dienst neemt je het tijdrovende werk uit handen van het langdurig achter je geld aan gaan. Het grote voordeel van een factoring dienst is dat zij binnen 3 dagen je factuur uitbetalen, ongeacht de betalingstermijn van jouw debiteuren.